Hallitus 2022

Puheenjohtaja Kaija Pesonen                    

Olen koulutukseltani tekstiili- artesaani ja käsityöperinteet ovat erityisen lähellä sydäntäni. Kansallispuvut ovat taidonnäytteitä kudonnasta, kirjonnasta, nypläyksestä ja monesta muusta tekniikasta ja niitä kaikkia olen kiinnostunut opettelemaan. Olen tehnyt pikkuhiljaa Taipalsaaren tarkistettua pukua ja nyt se on muutamia osia vaille valmis. Kalevalaisten toimintaan mukaan minut houkutteli Marja Luhtanen.

Yhdistyksen puheenjohtajana aloitin maaliskuussa 2020.


Kuvaaja Anu Hedborg
Kuvaaja Anu Hedborg

Varapuheenjohtaja Tiina Piilola

Kirjailija ja kirjoittamisen tuntiopettaja Jyväskylän avoimessa yliopistossa. Hän on väitellyt kirjallisuuden oppiaineeseen Kalevalan naisista (2017) ja julkaissut tietokirjan Kalevalan naiset (2019). Piilola on myös Kalevalaisten Naisten Liiton hallituksen jäsen.                                                               

Sihteeri Minna Nykopp

Olen Jyväskylän Kalevalaiset ry:n sihteeri. Tehtäviini kuuluvat muun muassa kokouspöytäkirjojen kirjoittaminen sekä jäsenkirjeiden ja tiedotteiden välittäminen jäsenistöllemme.

Kiinnostuin muutama vuosi sitten Jyväskylän Kalevalaisten Naisten toiminnasta, sillä olen aina ollut kiinnostunut kansan runoudesta ja tietenkin Kalevalasta. Liityin yhdistykseen ja yllätyin iloisesti, miten mukavaan toimintaan tulin lähteneeksi mukaan. Yhdistystoiminnassa on rikkaus, että saan tutustua eri ikäisiin ihmisiin ja toimia heidän kanssa. Monilla jäsenillämme on kiehtovia elämänkokemuksia ja tarinoita kerottavanaan. Lisäksi yhdistyksessämme on mukava tekemisen meininki!

Olen myös kiinnostunut kansallispuvuista. Omistan Tuuterin puvun ja suunnittelen Keski-Suomen tarkistetun puvun hamekankaan hankintaa. Muut puvun osat minulla jo onkin.

Marja Luhtanen

Olen ammatiltani varhaiskasvatuksen opettaja, nyt eläkkeellä. Olen toiminut JKN:n yhdistyksessä vuodesta 2010 ja hallituksessa vuodesta 2011. Varapuheenjohtajana olen ollut ainakin kahdeksan vuotta. 

Annikki Pekkanen

Olen Kotoisin Korpilahdelta ja ammatiltani kirjanpitäjä. Harrastan lukemista, käsitöitä, historiaa, marjastusta, sienestystä ja muita luontoon liittyviä tuotteita ja metsänhoitoa. 

Taina Punamäki

Synt. 1953

Maanviljelijä, nykyisin eläkeläinen

Tällä hetkellä lastenlasten lisäksi kiinnostuksen kohteita puutarha-metsä ym. luonto. Kulttuuri on kaikilla ilmenemis muodoissaan aina kiehtonut minua. Kalevalaisissa olen saanut perehtyä uusiin ja myös perinteisiin kulttuurin muotoihin

Kirsti Sipponen

Olen muutama vuosi sitten eläköitynyt kunnaneläinlääkäri Korpilahdelta. Kouluikäisestä saakka ovat erilaiset kerhot ja yhdistykset vetäneet minua puoleensa - milloin rivijäseneksi ja milloin taas vastuullisemmaksi toimijaksi. "Kalevalaisiin" minut houkutteli vuosia sitten Annamari Maukonen, enkä ole tuloani katunut. Jäsenetuna saatava Pirta-lehti on laadukas ja kertoo kattojärjestömme toiminnan ja toimijoidemme monipuolisuudesta.

Pidän mielelläni yllä suomalaiseen kulttuuriin ja omaan kulttuuriperintöömme liittyviä arvoja. Kannan kuitenkin huolta myös suomalais-ugrilaisten sukukansojemme tilanteesta. Harrastan aktiivisesti viron kieltä ja kulttuuria sekä iloitsen saamelaisen kulttuuriperinnön aiempaa runsaammasta esittelystä .

Sari Luhtanen


Pirjo Koponen

Olen koulutukseltani insinööri, päivätyö on sen mukainen ja harrastustaitoni pohjaavat artesaanikoulutuksessa saamiini vahvoihin kädentaitoihin. Aloitin toki ompelun nukenvaatteilla jo hyvin pienenä, kansallispuvun kudoin ja ompelin 16-17-vuotiaana.
Kummini perehdytti minut lapsuudestani asti syvälle Kalevalaiseen maailmaan, korujen, kirjojen, vaatetuksen ja kulttuurimaisemien kautta. Äidiltäni sain suomalaisen juurevan naisen perinnön.
Kulttuuri, kulttuuriperinne, -perintömme, kansanomaiset kädentaidot ja suomalaisuuden arvostaminen ovat olleet arvojani. Yhdistyksen jäsenenä saan olla mukana elämyksissä samoin ajattelevien kanssa ja kokea näistä kaikista mielenkiinnon kohteistani paljon enemmän.
Olen toiminut myös Jyväskylän kaupungin kulttuuriluotsina vuodesta 2009.